Meteen naar de inhoud

Wanden maken je tiny house

Ramen maken je woonruimte groter

Wanden in tiny houses lijken logisch. Maar buiten dat ze ons beschermen tegen koude, warmte, wind en ons een zeker privacy bieden definieert het de ruimtes die wij er mee maken.

Buiten- en binnenwanden brengen elk hun eigen ‘wensen’ mee op het gebied van gebruik, materiaal, doel, uitstraling en jou als persoon.

Je eigen tiny house

Als je gaat nadenken over het zelf- of laten bouwen van je tiny house dan komen onderstaande ideeën goed van pas. Het helpt je een goede keuze te maken voor je toekomstige woning waarvan je lang plezier zult hebben. Wanden maken je tiny house!

tinyBuiten geeft je suggesties en ideeën. De technische kant van de bouw en samenstelling van wanden kun je vinden door op de gegeven links in de tekst te klikken.

Wanden zijn nodig

Buitenwanden, daar ontkom je niet aan. Deze geven niet alleen de begrenzing aan tussen binnen en buiten maar geven ook stevigheid, herbergt de isolatie en leidingen, houdt vocht buiten (reguleert, anti-dampfolie), ventilatie, decoratie en niet te vergeten de ramen en deuren.

Wanden zijn praktisch

Zowel binnen- als buiten wanden kunnen bijzonder praktisch zijn. Buiten bovengenoemde eigenschappen kun je je afvragen waar wanden nog meer aan moeten voldoen. Wil je er iets aan kunnen ophangen? Moet er op bepaalde plaatsen meer leidingen in vanwege bijvoorbeeld natte ruimtes als douche, toilet en wasruimtes?

Het is ook handig waar veel leidingen in een wand aangebracht zijn een luik te maken zodat je er makkelijk bij kunt. Soms wil je een installatie uitbreiden of is er een mankement ontstaan waardoor het prettig dat je zonder breekwerk bij de leidingen kunt komen.

Is het wenselijk dat ze transparant zijn om bijvoorbeeld je tuin als verlengstuk te laten zijn van je binnenruimte.

Ramen maken je woonruimte groter
Je tuin is door dit grote raam een verlengstuk van je woonkamer. Foto credit Rob Wingate

Of wil je je binnenruimte groter laten lijken door gebruik te maken van glazen of deels glazen wanden?

Ook is het goed om eens na te denken over verplaatsbare of scharnierende wanden. Zo kun je je tiny house groter laten lijken en kun je de indeling veranderen afhankelijk je en wensen en gebruik op een bepaald moment.

De buitenwanden

Ramen & deuren

Ramen en deuren zijn heel bepalend hoe groot je tiny house voelt. In tegenstelling tot bestaande architectuur in het verleden worden nu vaak brede ramen toegepast om ‘de illusie’, te wekken dat je tiny house groter lijkt dan deze in werkelijkheid is.

Door ‘glazen’ deuren en ramen tot aan de grond en plafond door te laten lopen lijkt een ruimte hoger en kun je vanaf elke positie in je huis naar buiten kijken.

Ook geeft dit het gevoel dat je tuin deel uitmaakt van je interieur.

tinyBuiten-tip: Dit kan nog eens versterkt worden door het buitenterras van het zelfde materiaal, of de zelfde ‘print’ te geven als je vloer binnen.

Over de isolatie waarde van zoveel glas hoef je je niet druk te maken! Je hebt tegenwoordig dubbel en zelfs triple glas – super isolerend – wat voldoet aan de strengste eisen.

Tiny Buiten-tip: super isolerend glas heeft de laagste U-waarde of warmtetransmissie coëfficiënt. Hoe lager dit getal hoe minder warmte verloren gaat. Kijk naar de eisen die gesteld worden in de gemeente waar je gaat wonen, je portomonaie en de hoeveelheid energie die je kunt besparen om de juiste keuze te maken.

Soorten Hoog Rendementsglas (HR) zijn de herkennen aan: HR+, HR++ en HR+++.

Hoe meer plusjes, hoe groter de isolatiewaarde van het glas:

Standaard dubbel glas: U-waarde: 2,8 – 2,9 W/m²K
HR+: U-waarde: 1,2 – 1,6 W/m²K
HR++: U-waarde: 1,1 W/m²K
HR+++ (driedubbel glas): U-waarde: 0,5 W/m²K

Nadeel: Hoog Rendementsglas is erg duur (tussen de  € 80,00 en € 180,00 per m2) en praktisch gezien wil het in het koude seizoen nog wel eens – langdurig –  beslagen blijven aan de buitenkant, met name als je op het platteland woont.

Buitenwanden afwerkmateriaal

Tegenwoordig is er veel aandacht voor het gebruik van natuurlijk materialen. Zowel als bouwmateriaal (hout, hennep, jute), als voor isolatie (wol, hennep, stro) als voor de afwerking van de buitenkant van je tiny house. In Ommen kwam ik een (tiny) house tegen met riet als afwerkmateriaal tegen de wanden. In Olst heb je Aardehuizen bewerkt met leem.

Ook katoen en leisteen en gebrand hout (Japanse techniek Shou Sugi Ban, of Yakisugi)

Wand gemaakt met de Japanse shou sugi ban, of yakisugi techniek
Wand gemaakt met de Japanse shou sugi ban, of yakisugi techniek. Photo TinyTim House

Kunststof mag tegenwoordig ook. Er zijn al veel producten gemaakt van gerecycled materiaal waaronder:

Gevel bekleding mogelijkheden van:

1. Gerecycled materiaal

Lankhorst Recycling Products

https://www.lankhorst-recycling.com/nl/kunststof-gevelbekleding

Nedaplast, gerycycled kunstof produkten

https://www.nedaplast.com/

Een voorbeeld van hout met een kunstof afwerking:

Xyhlo Biofinish, alternatief voor kunststof

2. Of kunststof afwerking in de vorm van een composiet:

https://www.kunststofbouwmateriaal.nl/blog/composiet-gevelbekleding

3. Gewicht gevelbekleding

Houdt ook rekening met het gewicht van je gevelbekleding. Met name bij verplaatsbare tiny houses op wielen mag je huisje achter je auto op de weg maximaal 3.500 kilo zijn.

4. Stevigheid gevelbekleding

En buiten dat de gevelbekleding van je tiny house mooi kan zijn, van natuurlijk materiaal en o.a. bepaald wat je huisje uitstraalt het is ook onderdeel van de structurele stevigheid. Zorg met name bij verplaatsbare tiny houses dat het van zodanige kwaliteit en stevigheid is dat het onderweg van a naar b niet los komt te zitten of er afvalt.

5. Brandveiligheid

Denk ook aan de brandveiligheid van al het materiaal wat je gebruikt maar met name ook van de gevelbekleding. Ga je met je tiny house in een bosrijke omgeving staan zorg dan dat het materiaal wat je gebruikt brandwerend of een brandvertragende behandeling heeft gehad.

tinyBuiten-tip: Zorg ten alle tijden dat je een brandblusser binnen handbereik hebt. Met name bij tiny houses met een loft is een goede locatie waar je zowel vanuit het loft als vanaf de begane grond bij de brandblusser kunt komen.

Brandblusser voor je tiny house

Brandblusser boor je tiny house

https://www.brandbeveiligingshop.be/brandblussers/locatie/tiny-house/

Vloeren en daken zijn ook buitenwanden

Het klinkt misschien gek, maar de vloer is natuurlijk ook een ‘buitenwand’. Ook deze moet afgewerkt worden zowel aan de onder-als de bovenkant.

tinyBuiten-tip: Denk eens aan een luik in je vloer waar je extra opbergruimte kunt maken of zelfs in de winter een koele ruimte waar je etenswaren kunt opbergen.

Met planken of vloerbedekking ‘op de rol’ met een ‘planken’ print die ‘in de breedte’ gelegd worden maakt je tiny house groter. Houten, kunststof planken of laminaat heb je meer zaagwerk en misschien iets meer materiaal verlies.

Je kunt denken aan:

  1. Parket.

Dit verwacht je misschien niet direct in een tiny houses maar is ook in een klein huis een prachtige vloerbedekking. Het is belangrijk om een voor een houtsoort te kiezen uit de regio. Niet alleen om onnodig transport te voorkomen maar ook een houtsoort te hebben past bij het klimaat waar het wordt verwerkt en gebruikt.

De slijtlaag (top) moet minimaal 2,5 mm zijn. Geolied is mooier dan gelakt. Gelakte houten vloeren hebben veel weg van laminaat.

2. Laminaat

Laminaat is niet erg ecologisch duurzaam. Ook heeft het een erg hard oppervlak wat het geluid enorm versterkt in de ruimtes waar het is toegepast.

3. Linoleum

Linoleum is daartegen milieuvriendelijk en erg zacht. Het is gemaakt van natuurlijke materialen zoals natuurlijke hars, pigmenten, houtmeel en lijnolie. Het is antibacterieel zeer natuurvriendelijk en goed te combineren met vloerverwarming.

Een voorbeeld van vloerverwarming zijn verwarmingsmatten van AHT

Verwarmingsmatten van AHT

Daken

Ook daken bepalen hoe de ruimte van je tiny house er uit gaat zien. Het is de boven wand van je huis. Bouw je het als puntdak, zadeldak, met of zonder loft? Wordt het een plat dak met lichtkoepels of krijgt het een zachte ronding, een gewelf.

Misschien zou je graag een dakkapel willen wat extra ruimte geeft aan je slaapruimte in het loft.

Een prachtige creatie is een schuifdak op de plaats waar je je bed hebt. Met het dak opengeschoven kun je de sterren bewonderen, de vogels horen en is het in de zomer een stuk koeler.

Open, verschuifbaar dak in een tiny house
Prachtige oplossing voor tiny houses. Een verschuifbaar ‘open’ dak. Meer ruimte, meer lucht, meer sterren!

Optinid Cecile https://tinyliving.com/cecile-optinid/

Als je denkt aan zonnepanelen op je dak, een watertank of zonneboiler, zorg dan dat je dak dat kan dragen en niet alleen met mooi weer maar met name ook met zware wind.

Met name schuin geplaatste zonnepanelen en zonneboilers vangen veel wind.

Een dakraam kan de binnenruimte groter doen lijken en geeft prachtig ligt. Maak wel zonnewering onder het dakraam om de sterkste zonnestralen te dempen.

Hout is wel het meest gebruikte materiaal om de binnenkant van je tiny house mee af te werken dus ook je plafond. Je kunt hout in alle vormen zagen en buigen om een spannend dak te maken.

Denk aan mogelijke elektriciteit punten. Je hoeft er niet meteen iets mee te doen maar als ze aangebracht worden tijdens de bouw is dat wel zo handig.

Meer weten? Lees in ons volgende ‘Meer Interieurs’ over binnenwanden noodzakelijk of liever niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *