Meteen naar de inhoud

Binnenwanden? Liever niet?

Van noodzakelijk kwaad tot welkome slimme oplossing! Soms is een binnenwand echt noodzakelijk! Denk alleen al dat het prettig is om wat privacy te hebben in ‘natte ruimtes als toilet en douche.

Het kan je tiny house ook hokkerig maken en verkleinen. Door gebruikt te maken van diverse materialen en verplaatsbare wanden kun je je tiny house op een eenvoudige manier een andere indeling geven en optisch groter laten lijken.

Binnenwanden? Liever niet!

Je tiny house is verplaatsbaar! Waarom niet je binnenwanden?

Lees ook Wanden maken je tiny house’.

De meeste tiny houses in Nederland zijn verplaatsbaar. Gebouwd op een onderstel hebben veel tiny houses de basismaat is meestal 2.44 meter breed tot zo’n 8.40 m lang. Deze 20 m2 wil iedereen zo goed mogelijk benutten. Slaapvides en verhoogde vloeren zijn vaak oplossingen om ruimte te winnen.

Beter slapen en privacy

Onlangs kwam ik twee prachtige oplossingen tegen die zowel extra ruimte als privacy verzorgden.

Voor velen is een slaapvide de oplossing om een slaapruimte te creëren. Velen zijn het er ook over eens dat dit verre van ideaal is. Nauwelijks zit ruimte en benauwd heet in de zomer zo onder het dak geplakt.

Binnenwanden oplossing 1

In een onlangs bezocht tiny house was een deel van de vloer van de woonruimte verhoogd. De ruimte onder de verhoogde vloer diende als slaapruimte, ‘ver weg’ van het warme dak en de hoge temperatuur die zich verzameld onder je tiny house dak.

Dwarsdoorsneden van een tiny house
De slaapkamer is gesitueerd onder een verhoogde vloer in het tiny house.

Boven op de verhoogde vloer was een zithoek gemaakt waar je ook nog goed kon staan. Het slaapgedeelte was met een schuifdeur af te sluiten van de ‘woonruimte’ waardoor je even ‘alleen’ kunt zijn. Koel en privacy!

Binnenwanden oplossing 2

In dit tiny house was de natte ruimte (toilet, douche en wasmachine) tegenover de entree gesitueerd. Deze opstelling verdeeld het tiny house in 3 gedeeltes. Woon-keuken gedeelte, natte ruimte en eet-werk, slaapruimte.

Dwarsdoorsnede van een tinyhouse met een uittrekbaar bed onder de natte ruimte. De eet,-werk-, slaapruimte is met een schuifdeur af te sluiten.

Omdat de natte ruimte op een verhoging was gemaakt was er ruimte onder de vloer van de natte ruimte voor een la die als bed fungeert. In de eet- werk-, slaapruimte kan de tafel en stoelen opgeklapt worden en opgeruimd worden in een kast aan de wand. Hierdoor komt er vloerruimte vrij om de la annex bed uit te schuiven. Een schuifwand sluit de ruimte naar het entree af.

tinyBuiten-tip: zorg als je ‘op vloerhoogte slaapt dat de ruimtes tussen buiten- deuren en ramen goed af te sluiten zijn. Ook een kattluikje kan ‘ongewenste tocht’ veroorzaken.

Binnenwanden oplossing 3

De kopse kant van de keuken in een tiny house is vaak open. Door hier een hol wandje te plaatsen creëer je een mogelijkheid om een apothekers kast in de ruimte in de wand te bouwen. De ‘la’ – wanneer uitgetrokken – geeft een extra afscheiding tussen keuken activiteiten en de woonkamer.

tinyBuiten-tip: bij gebruik van een dubbelzijdige apothekerskast valt te denken aan apart tweezijdig gebruik. Aan de keukenkant is het ideaal om kruiden en andere keuken benodigdheden in op te bergen. Aan de kamerkant zou je een tijdschriften vak of zelfs een ingebouwde TV kunnen maken.

Binnenwanden oplossing 4

Erg praktisch is om als je keuken haaks op de lengte wanden van je tiny house staan om een uitschuifbare wand te maken tussen het keukenblok en de buitenwand.

Interieur bovenaanzicht van een tiny house met een verschuifbare wand met uitklaptafel achter het keukenblok

Overdag en ’s avonds kun je deze wand voor het ramen schuiven. Een uitklap tafel kan dan als werktafel gebruikt worden of als extra werkruimte in de keuken.

Binnenwanden oplossing 5

Een wand kan natuurlijk ook een kast zijn en andersom. De kop kant van je tiny house kun je voorzien van een dubbele wand die verrijdbaar is. Of je plaats deze op wielen en rails aan het plafond of tussen rails verwerkt in de vloer en in het plafond.

Aan de kamer zijde kun je een zitbank maken op wieltjes die aan de wand is bevestigd. In de wand zelf maak je een ‘deuropening’. Een schuifdeur neemt de minste ruimte in beslag.

Aan de binnenkant (het niet zichtbare gedeelte van de wand) kun je ondiepe kastruimte maken en ruimte voor een uitklaptafel en een stoel. Ook zou je een monitor voor je computer en/of andere gadgets en oplaadpunten kunnen inbouwen.

Op moment dat je je ‘verborgen werkruimte wilt gebruiken trek je de bank naar ‘voren’ waarachter de wand automatisch komt meerollen.

Schuif de deur opzij en klap tafel en stoel uit. Zo kun je ‘ongestoord’ in je eigen ruimte aan de slag.

Binnenwanden oplossing 6

Er zijn veel materialen die je als verplaatsbare wand kunt gebruiken. Zo heb ik zelf midden in de kamer een afscheiding gemaakt met groene lamellen die je normaal voor het raam hangt. In de winter bespaart deze verplaatsbare wand een behoorlijk bedrag aan stookkosten. Ook creëert het een gezellige kleinere ruimte waar het goed toeven is.

Lamellen die ‘normaal’ voor het raam hangen kunnen ook gebruikt worden om een ruimte in 2 gedeeltes te verdelen.

Hetzelfde kun je horizontaal doen. Ik heb deze winter de temperatuur gemeten op vloer en plafond hoogte. 7 Graden verschil! Wat je kunt doen als je een hoog plafond hebt een aantal staaldraden van de ene langwand naar de andere spannen. Hier laat je een rolgordijn over lopen die je normaal voor je ramen hebt hangen. Door de boven ruimte ‘afte sluiten’ blijft de warmte onder het gordijn hangen. Dit scheelt je aanmerkelijk in de kosten en voelt behaaglijk.

Binnenwanden oplossing 7

Gebruik materialen waar kan die ‘semi’ transparant zijn. Denk aan glas, melkglas, gewapend glas, geperforeerd hout en aluminium.

Je kunt zelf ook een stuk multiplex of ander materiaal onder handen neen met je gaten boor. Zo zijn decoratieve panelen te maken en in combinatie met indirect licht een prachtige eyecatcher in je tiny house.

In het volgende artikel ‘de beste opbergruimte in je tiny house’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *