Meteen naar de inhoud

Zaaien en Planten

Venkel

In de meimaand lijkt eindelijk het mooie weer definitief te zijn geland. Dat maakt ook dat je volop aan de slag kunt in je groentetuin bij je tiny house. Tiny house bewoners staan niet alleen voor ontspullen en duurzamer leven maar ook voor minder afhankelijk zijn en meer zelf doen. Daar hoort jouw groentuin bij!

Aardbeien
Aardbeien in een bed van stro. Zo voorkom je dat de aardbeien op een natte ondergrond liggen en vuil worden door opspattend zand. Ook voorkom je schimmel en rot. Foto Hans van der Broek.

Met de eerdere blogs zoals ‘tiny house groentetuin en tuinieren’, ‘je groentetuin stapsgewijs starten’ en ‘hoe deel je je groentetuin in’ heb je al een mooie start kunnen maken en als het goed is ben je toe aan de volgende stap: groente zaaien en planten.

Volgens velen is mei de mooiste maand voor je groentetuin. Er gebeurt veel! Misschien heb je in huis al wat voor gezaaid wat naar buiten kan. Misschien de eerste planten in bloei! Insecten die volop op zoek zijn naar nectar. Gefluit van de merels en de eerste jongen die het luchtruim zoeken.

Maar laten we even landen in je groentetuin. De ijsheiligen hebben we uitgezwaaid dus je kunt volop ‘aan de bak!

Voor kwetsbaar plantjes (komkommer, courgette en pompoen) die binnen zijn voorgezaaid is het goed om de weersvoorspellingen nog even in de gaten te houden.

Afharden van binnen gezaaide groente

Niet alleen een lage temperatuur maar ook stevige regenbuien of harde wind kunnen de binnen gezaaide plantjes beschadigen.

Om deze te laten wennen aan het buiten klimaat kun potjes met voorgezaaid goed buiten zetten en in geval van slechte weersomstandigheden weer even binnenhalen tot deze sterk genoeg zijn om definitief buiten te planten.

Buiten voorzaaien

In mei kun je in de volle grond gaan voorzaaien. Hier een lijstje:

Snijbiet
Snijbiet is een ouderwetse groente die een vergelijbare smaak heeft als spinazie. Foto Hans van der Broek.
  • De ouderwetse Snijbiet
  • Wortels, zowel zomer- als winterwortels.
  • Spinazie
  • Botersla
  • Rucola
  • Bieten
  • Erwten (zorg voor steun)
  • Broccoli
  • Radijzen

De wat gevoeliger gewassen zoals sperziebonen (zorg voor steun), komkommers, meloen en courgette kun je buiten zaaien als je zeker weet dat er geen vorst meer komt.

Ongewenste smulpapen

Let erop dat er niet alleen jij maar dat er ook andere ‘medebewoners’ trek’ hebben in jouw groente plantjes.

De indringers in mei

Slakken

Slakken kun je op een afstand houden met planten zoals de Goudsbloem, anjers, geraniums, viooltjes en anjers. Ook lavendel, tijm, salie en knoflook worden niet op prijs gesteld door slakken.

Huisslak
Een slak met een huisje biedt veel voordelen. het beschermt tegen uitdrogen, koude en schimmels. Foto Lucas van Oort

Als deze plantjes nog niet ‘voorradig’ zijn kun je planten ook afdekkend met fijn (hor) gaas, in potten houden met schuurpapier op de randen geplakt. Je kunt ook ruw materiaal zoals houtsnippers of cacaodoppen op de grond strooien waar slakken zich moeilijk over kunnen bewegen.

Meeldauw, schimmel

Een oud beproefd middel is een mengsel van koolzaadolie met bakpoeder. Mix 50 ml koolzaadolie met 3 pakjes bakpoeder en 5 liter water. Een paar druppels afwasmiddel erbij maakt het af. Spuit dit op de gehelde plant en herhaal dit om de 2 weken wanneer nodig.

Koolvlieg

De larven van de koolvlieg vinden de wortels van koolplanten heerlijk. Stukjes rabarber rond de kookplant in de grond schijnt te werken evenals het regelmatig afdekken met grasmaaisel, een kartonnen kraag rond de wortels in de grond.

Een mooie truck is het koolplantje met de wortels horizontaal op de grond leggen en afdekken met grond/compost. Mochten er larven verschijnen dan gaan deze graven alleen daar vinden ze geen wortels en gaan dood. Het koolplantje richt zich vanzelf na een paar dagen weer op.

De wortelvlieg

Met fijnmazig gaas over de wortelplanten heb je een goede bescherming. Ook bieslook houdt de wortelvlieg weg en is daarom goed te planten in combinatie met wortels

Meimaand groente plantmaand

Voor groenten:

  • Tomaat, parika, aubergine. Het liefst in een kasje of ‘koude bak’.
  • Aardbeien het liefs aan het begin van de maand mei. Dit geldt ook voor bieten, bloemkool en ijsbergsla.
  • Courgette graag planten in de tweede helft van mei.
  • Aardappelen, augurk, bleekselderij, broccoli, komkommer, koolraap, kropsla, mais, pompoen, postelein, prei, stokbonen, radijs, diverse kolen en witlof.

Voor kruiden

Ook kruiden horen bij je groentetuin! Veel kruiden kun je planten van maart t/m mei.

In mei kun je komijn, kervel, dille, knoflook, kamille, bieslook, bonenkruid en basilicum zaaien en planten.

Elke plant een goede metgezel

In het artikel ‘hoe deel je je groentetuin in’ hebben we aandacht besteed aan goede plantencombinaties.

Sla en radijs zijn goede ‘vrienden’. Sla houdt bladluis en andere schadelijke insecten weg van radijs en versterkt ook nog eens de smaak!

  • Dille verjaagt weer insecten waar sla weer niet op zit te wachten.
  • Basilicum en tomaat. Basilicum houdt parasieten weg bij de tomaat en versterkt ook hier de smaak van in dit geval de tomaat.
  • Selderij houdt het koolwitje weg bij bloem(kolen).
Afrikaantje
Afrikaantjes zijn echte groentetuinplantjes. Ze zijn mooi en scheiden een stof uit die aaltjes dood. Foto Hans van der Broek
Groente en kruiden oogsten

In de meimaand kun je vaak ook al oogsten. Gewassen die je al eerder hebt voorgezaaid en geplant zoals: kropsla, spinazie, radijs, rapen, wortelen, tuinkers en kruiden zoals peterselie, kervel kun je eten.

Onderhoud

En mocht je nog niet genoeg te doen hebben dan komen hier nog een paar onderhouds klussen:

Wieden. Houdt de ondergrond onkruid vrij. Bij hele jonge groenteplanten is het misschien goed om het onkruid met de hand uit de grond te trekken.

  • Wanneer de planten groter zijn kun je schoffelen. Doe dit met zonnig weer zodat het onkruid meteen doodgaat.
  • Bekijk of gezaaide plantjes niet te dicht op elkaar staan. Als dit zo is dun ze uit zodat de overgebleven planten goed kunnen groeien.
  • Heb je vruchtbomen geplant, haal dan het eerste jaar de bloei en vruchtvorming eruit. Dit wil je natuurlijk niet echt maar zo geef je de jonge boom meer kans om energie te stoppen in wortelvorming en blad.
  • Mocht je frambozen hebben, dan moet je de jonge grondscheuten verwijderen. Zo’n 6 takken per plant is meer dan genoeg. Frambozen houden niet van droogte dus geef deze wat water als regen lang uitblijft.
  • Als je stokbonen hebt geplant denk dan op tijd aan het plaatsen van het frame waar deze tegen op kunnen groeien. De stokken die je hiervoor gebruikt moeten rond de 2.5 meter zijn.
  • Hou in de gaten of er ongewenste insecten, schimmels etc. je tuin bezoeken.
  • Zorg voor schaduw bij jonge planten.

De meimaand is een meer dan interessante maand om je groentetuin in de zaaien, planten en eerste groente en kruiden te oogsten.

In het volgende blog kun je o.a. lezen hoe je je groenteplanten bemest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *