Meteen naar de inhoud

Perma-Nomaden

Perma-Nomaden. Tiny houses in het ‘oosten’

tiny houses, een deel van de oplossing voor het woningtekort. Deel 2.

Op dit moment lijkt de wereld wel op zijn kop te staan. Je hoeft de krant maar open te slaan en je wordt overweldigd door alle problemen.

Woningbouw en klimaat zijn er twee van waarvan de laatste wel de meeste aandacht nodig heeft. Dit overkoepelende fenomeen heeft invloed op alles wat er onder deze paraplu plaatsvindt.

Klimaatsverandering

Dagelijks kunnen we lezen dat het niet gaat lukken om onder de 1.5 C temperatuurstijging te blijven. We kunnen ook dagelijks lezen dat prognoses op het gebied van klimaatsverandering moeten worden bijgesteld en meestal ten nadele.

German flood victims receive tiny houses

Overstromingen en tiny houses

Om deze reden is het ook moeilijk te begrijpen waarom onze minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zicht voornamelijk richt op uitbreiding van woningbouw in de westelijke helft van Nederland. Dit wordt ook onderschreven door de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM), die heeft aangedrongen op meer dan 100 buitenstedelijke ontwikkellocaties.

Bouwlocaties in Nedeland en hoogte verschillen. Bron consultancy.nl

Perma-Nomaden. Tiny houses naar het oosten

Tiny house projecten zouden zich ook meer moeten gaan richten naar het oosten van Nederland.

Bouwen ten oosten van de lijn Assen, Apeldoorn, Ede en Tilburg zal ons in de nabije toekomst veel (woning) leed besparen.

Met verplaatsbare tiny houses zal het nog niet direct zo’n ‘vaart’ lopen. Deze zijn makkelijk van A naar B te brengen. Wel moet je in het achterhoofd houden dat als je een dieplader en kraan nodig hebt je mogelijk achteraan moet aansluiten op het moment dat het water binnenstroomt.

Bouwen in het oosten is ok nog goedkoper

Trends

Op dit moment lijkt het er ook op dat steeds meer Nederlanders besluiten om in eigen land de vakantie door te brengen.

Tiny houses worden een deel van de oplossing van het woningtekort in Nederland. Daarnaast omarmt het een vriendelijker manier van leven. Minder spullen, onafhankelijker van nutsvoorzieningen en voedsel. Meer samen, meer kwaliteit.

22 Tiny houses statistics, facts, trends for 2022

Voorstel Perma-Nomaden Locaties

Voor camping eigenaren, overheden (gemeenten, provincie en den Haag).

Perma-Nomaden Locatie
Perma-Nomaden locatie voor tiny houses en kampeerders

Aanleggen van Perma-Nomaden locaties

Het aanleggen van Perma-Nomaden locaties is een simpele oplossing voor een complex probleem.

Deze bestaat uit:

  • Minimale nutsvoorzieningen. Wateraansluiting (3 maal) en septic tank. Daarnaast een verharde ondergrond voor tiny house en/of camper.
  • Een ringweg voor aanvoer van tiny houses, campers en hulpdiensten.
  • Een nomadestandplaats bestaat uit 2 soorten staanplaatsen. 20 Voor permanente bewoning en 10 voor nomaden.
  • De 20 permanente plaatsen met ruimte voor groentetuinen en een voedselbos.
  • De 10 nomaden plaatsen. Deze kunnen in ‘normale’ situatie gebruikt worden door mensen met campers, caravan of tent.
Voedselbos
Perma-Nomaden. Permanente plaats voor tiny houses. Voedselbos en groentetuinen. Nomade plaatsen voor kampeerders. Ontwerp Hans van der Broek.

De permanente tiny house bewoners hebben het beheer over het geheel en kunnen inkomsten genereren uit deels de verhuur, onderhoud en verkoop van zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit uit de groentetuin en voedselbos.

Op moment dat er watersnood dreigt moeten de vakantie campers, caravans en kampeerders meteen plaats maken voor mensen met mobiele tiny houses uit gebieden die onder water dreigen te lopen. De ‘nomaden plaatsen’ moeten van tevoren gereserveerd worden wat een tiny house bezitter garandeert van een droge plaats voor zijn tiny house op een Perma-Nomade locatie.

Deze projecten kunnen worden aangelegd in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Met 200 van deze Perma-Nomade locaties kunnen we zo’n 6.000 tiny houses plaatsen.

Per provincie zouden er 60 van deze plekken moeten worden gecreëerd.

De oppervlakte per Perma-Nomade plaats zou voor permanente bewoning zou ongeveer 120 m2.

Conclusie

De overheid in Nederland zou er goed aan doen om serieuzer rekening te houden met de onvoorspelbaarheid van klimaatsverandering. Er van uitgaan dat ‘techniek’ ons wel gaat beschermen kon wel eens rampzalig uitpakken. Voor een veilige toekomst is het goed om woningbouw (de aanleg van tiny house projecten) meer naar het oosten te verschuiven. Start nu de discussie met alle partijen om een veilig en duurzaam wonen te garanderen voor toekomstige generaties.

Lees ook:

Tiny Houses Noodwet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *