Meteen naar de inhoud

Tiny house groentetuin en tuinieren.

Tiny house groentetuin en tuinieren. Hoe groots is jouw tiny house groentetuin?

Tiny houses zijn in opkomst. Niet alleen wonen maar ook tuinieren in je groentetuin. 

Voor velen in bestaande woonwijken worden tuinen gebruikt als siertuin, een speelplaats voor de kinderen en een buitenruimte om lekker te chillen.

Tiny house liefhebbers leggen de nadruk op het kweken van eigen groenten, kruiden en een stukje tuin om gezellig aan de tuintafel de zelfgekweekte lekkernijen te eten. 

Zeker in deze tijd waar prijzen van voeding de pan uitrijzen wordt het steeds aantrekkelijker om de handen uit de mouwen te steken en je eigen voedsel te gaan kweken.

Lekker buiten, je groenten zaaien en opgroeien (ook leuk en leerzaam voor kinderen) en er samen van genieten. Jouw groetetuin is een gezonde investering voor nu en de toekomst

Groenten en kruiden op een verhoogd ‘bed’ in je tiny house groententuin.

Waar wacht je nog op? Aan de slag! Tiny house groentetuin en tuinieren.

Hoe groot moet mijn groentetuin zijn?

Hoeveel m2 heb je nodig om een groentetuin (groenten en kleinfruit) te starten? Er zijn verschillende factoren wat maakt of je meer of minder ruimte nodig hebt.

Een vuistregel is ongeveer 50 m2 per persoon. Net als je tiny house is het een ongeschreven wet en hangt af van:

  • De ligging. Een licht hellende tuin op het zuiden is ideaal.
  • Een goed drainage! Je wilt toch niet dat je platjes al verrot zijn voordat je ze kunt oogsten?
  • Zon is belangrijk maar ook beschutting tegen harde wind.
  • Water is een must. Een sloot kan handig zijn maar je moet wel weten wat er allemaal op geloosd wordt. Een bron kan handig zijn en natuurlijk het opvangen van regenwater.
  • Goede doorlaatbare grond. Veel humus.

Als je met zijn tweeën bent heb je ongeveer het dubbele nodig, enz.

tiyBuiten – Tip: Als tuinieren voor jou nieuw is probeer eerst eens te experimenteren op een klein stuk. Op 15 m2 kun je een mooi resultaat boeken. Denk aan je eerste aardbeien oogst en tomaten.

Als je voor je zelf kweekt hou er dan wel rekening mee dat je seizoensgebonden producten moet eten. 

tinyBuiten – Tip. Overleg met je buren of zij open staan om gewassen uit te ruilen.

Vitaminen: What else?

Met je eigen verbouwde groenten en wat kleinfruit kun je al aardig in de vitaminebehoefte voldoen. Met wat bonen en soja erbij heb je ook al een aardige aanvulling op je koolhydraat en eiwitten behoefte.

Bevroren bloesem van een fruitboom

Heb je meer grond tot je beschikking dan kun je ook gaan denken aan het verbouwen van granen, aardappelen en een uitgebreid assortiment aan peulvruchten.

250 m2 Is een mooi oppervlak. Hiermee kunnen je je eigen brood gaan bakken. Met aardappels kun je gaan experimenteren. Je hebt:

  • Vroege aardappels
  • Halfvroege rassen 
  • Late rassen

Wat betreft peulvruchten kun je je na hartenlust uitleven. Denk aan:

  • Kikkererwten
  • Bruine bonen
  • Sojabonen
  • Peultjes
  • Sperziebonen

Ook hier geldt weer als je net start; probeer 1 of 2 soorten op kleine schaal. 

Kijk uit naar de volgende tinyBuiten blogs. Hier gaan we uitgebreid in op alle aspecten van jouw groentetuin.

tinyBuiten – Tip: Bemesting van je moestuin is regelmatig nodig. Begin meteen met het composteren van huis-, tuin- en keukenafval. Kijk ook waar je in de omgeving goede meststoffen kunt krijgen. Paardenfokkers en boeren. Maak afspraken in je omgeving om gft bij ‘buren’ in te zamelen.

Als je wilt gaan kopen: bio meststoffen van welKoop 

Oliehoudende zaden. Mooi om te zien en voedzaam

Nu je inmiddels voorzien bent van vitamines, koolhydraten, vezels en eiwitten zou het niet fantastisch zijn om hier ook nog oliehoudende zaden aan toe te voegen. Onverzadigde vetzuren zijn een belangrijk ingrediënt. Heb je nog ergens 30m2 over dan kun je denken aan:

  • Koolzaad
  • De Teunisbloem
  • Mais
  • Zonnebloem
  • Hazelnoot
Prachtig veld met Teunisbloemen bij het tiny house project in Haarlem
Zijn er tiny house carnivoren in de zaal?’

Vind je het lekker om je eigen verse eitjes te rapen en misschien ook nog eens een scharrel kippetje te verschalken dan moet je nog wat extra ruimte inruimen in je tuin.

Kippen zijn gemakkelijke huisgenoten die weinig eisen stellen. Ze houden net als mensen van een droge tochtvrije ruimte. Natuurlijk willen ze naar buiten. Per kip heb je tussen de 1 en 1,5 m2 ren nodig. Het nachthok moet tussen de 0,5 en 1 m2 groot zijn afhankelijk van de grootte van de kip.

Jouw kippen vinden het ook heerlijk om gewoon in je tuin rond te scharrelen. Let wel op dat in het voorjaar als je net je platjes hebt gezaaid de gevederde huisgenoten er als de kippen bij zullen zijn de jonge plantjes te verschalken.

De kers op je tuin

Heb je nog ruimte en tijd over dan is een bijenkast of een kruidentuin een enorme verrijking van het geheel en maakt jouw tuin een zelfvoorzienend paradijs waar niet alleen jij/jullie maar ook vogels en insecten zich thuis zullen voelen.

Heb ik je al op ideeën gebracht? In het volgende blog; stapsgewijs je groentetuin starten